Tipy pro zdravé kancelářské prostředí

16. 2. 2023

V tomto článku najdeš pár užitečných tipů a triků, jak si v práci zachovat zdraví a energii. Dozvíš se například nejen proč je důležité nahradit dlouhé sezení krátkým protažením, ale také triky, jak mít spokojený pracovní tým.

V kanceláři nebo na home office trávíme třetinu svého času, což je zhruba 60 000 hodin našeho života. Tolik hodin za počítačem má samozřejmě negativní vliv na naše zdraví. Naši předkové nachodili v průměru devatenáct kilometrů denně, v dnešní době se z našich kanceláří přirozený pohyb bohužel vytrácí. Čím dál častěji se objevují onemocnění pohybového aparátu také u mladších ročníků.  Z toho důvodu není od věci si vytvořit nové pracovní návyky, které ti přinesou velké výsledky a představují jen malé změny. 

Zdravé sezení je základ

Zdravé sezení je prostě základ. Sed je v současné době pro mnoho lidí nejčastější pozicí, ve které tráví většinu své pracovní doby. Nevhodné sezení s sebou nese řadu zdravotních rizik. Pokud nemůžeš sezení z pracovního života eliminovat, nauč se alespoň sedět správně.

Jak správně sedět u PC:

  • Seď vzpřímeně, hrbení je příčinou ochabování svalů a vzniku svalových dysbalancí.

  • Při správném sezení by měla být kolena pokrčena v pravém úhlu a chodidla by se měly lehce dotýkat podlahy. 

  • Monitor by měl být v takové výšce, aby pohled směřoval mírně dolů. Pokud nemáte dostatečně vysoký monitor, použijte podstavec nebo nastavitelný stojan na notebook.

  • Při sezení by měly lokty s předloktím svírat úhel 90–100 stupňů.

Pokud chceš předejít syndromu karpálního tunelu, zapoj i levou ruku. Celodenní práce s myší v jedné ruce zatěžuje zápěstí a jde až do trapézů a krku. Naučte se používat i levou ruku např. na samostatné numerické klávesnici, nebo zkus práci s myší i levačkou. 

Kancelářskou židli občas na chvíli vyměň za gymnastický míč. Díky tomu budeš aktivovat střed těla a spálíš dokonce i nějakou tu kalorii. 

I sebevíc správná poloha není zdravá, pokud v ní jsi dlouho. Střídej práci vsedě s prací ve stoje. K tomu je ideální výškově nastavitelný stůl.

Obsah obrázku text, patro, osoba, interiér

Popis byl vytvořen automaticky

Udělej si přestávku

Dlouhé sezení škodí zádům, svalům a kloubům a dokonce přispívá ke zhoršujícím se schopnostem dýchat. Nastav si upozornění na každou hodinu a dopřej si chvíli pohybu. Aktivuj tělo malým strečinkem, vyběhni si schody, dojdi si pro kávu nebo na toaletu. Jakýkoliv pohyb bude přínosem a nezabere tolik času. Na konci pracovní doby se budeš cítit určitě lépe.

Pokud ti to situace umožňuje, vyraz do práce pěšky. Ušetříš na benzínu nebo na Lítačce, krásně se cestou protáhneš a můžeš si třeba poslechnout svůj oblíbený podcast. V práci raději schody vyběhni a nečekej na výtah.

Obsah obrázku text, osoba

Popis byl vytvořen automaticky

Zdravá strava pro tělo i duši

Nejen zdravé sezení je základ. Podle Mezinárodní organizace práce klesá ve firmě produktivita o dvacet procent kvůli špatným stravovacím návykům. Pro kvalitní výkon se také potřebuješ správně stravovat. Díky kvalitnímu jídlu budeš produktivnější a méně unavenější. Navíc na okolí budeš působit mnohem spokojeněji, protože:

Náladu tvoří z 99 % naše strava, zbylé procento tvoří naše okolí. “

Neodbývej se! Vybírej si jídla, po kterých nebudeš hned zavírat oči. Na jídlo si vymez dostatek času a dostatečně si ho vychutnávej. ideální je připravit si do práce zdravý oběd včetně dobré svačiny. Není však potřeba, aby si měl navařeno na každý den, jednou za čas je fajn si třeba vyrazit s kolegy na oběd ven. 

Není ideální sáhnout po nějaké bagetě z automatu nebo čokoládové tyčince, pokud nás honí mlsná. Radši se inspiruj některými z těchto stravovacích doporučení:

  • Sniž konzumaci rychle stravitelných sacharidů. Vybírej si potraviny, které jsou zdravé, chutné a lehce stravitelné. 

  • Omez „prázdné potraviny“ jako je káva, limonáda nebo horká čokoláda.

  • 70 procent stravy by mělo mít základ v ovoci a zelenině. Je to skvělý zdroj vitamínů a antioxidantů.

  • Vyhni se sladkým pokrmům…cukry obsažené v ovoci a zelenině bohatě stačí.

  • Střídej různé druhy mléčných výrobků – jogurty, kefíry nebo tvaroh.

  • Jez bílkoviny, třeba šunku s vysokým obsahem masa nebo balíček tofu. Výhodou tofu je, že se nijak tepelně nemusí upravovat.

  • Nezapomeň na zdravé tuky – ořechy, semínka. Ke kávě je skvělá vysokoprocentní hořká čokoláda. 

  • Důležité jsou také celozrnné potraviny – sacharidy podporují mozek. V šuplíku oceníš instantní neslazené kaše nebo knäckebroty. 

  • Při jídle se vyhýbej pití. Měj ale vždy na stole vodu, abys během dne nezapomínal pít.

Obsah obrázku stůl, jídlo, přenosný počítač, interiér

Popis byl vytvořen automaticky

Spokojení zaměstnanci = produktivní zaměstnanci 

Je dokázáno, že spokojení zaměstnanci jsou i produktivní zaměstnanci. Pracovní produktivita souvisí s vhodným pracovním prostředím.  Proto je důležité se o své pracovníky starat a dopřávat jim i nějaké benefity. Např. čerstvé ovoce, kvalitní kávu, možnost jít během polední pauzy ven načerpat slunečních paprsků či se jít protáhnout na jógu. Společné cvičení s kolegy vede kromě příjemných fyzických a psychických benefitů i k utužování pracovních vztahů. 

U nás v Performiu jsme si vědomi, že pohoda v práci a spokojenost zaměstnanců je velmi důležitá. Každou středu máme společné stmelovací obědy a jednou za měsíc pravidelné snídaně. Součástí každé moderní firemní kultury jsou také firemní teambuildingy. My v Performiu si dvakrát do roka sbalíme kufry a vyrazíme jak na letní, tak také na zimní teambuilding na hory.


Pokud si chceš přečíst další tipy, tak se můžeš inspirovat v dalších článcích, a to například:

Jak vybudovat zdravé pracovní prostředí?

Jak být spokojen nejen s prací, ale i v práci?


Obsah obrázku text, osoba, různé, položky

Popis byl vytvořen automaticky

Firemní snídaně Performio

A co si z toho odnést?

  • Skloubení zdravého životního stylu a několikahodinové pracovní doby strávené u počítače není nereálné.

  • Stačí vydržet, nezapomínat a správné návyky se dostaví. 

Tak šup do práce 😊


ALT
Jak nastavit svou první kampaň na TikToku
Rozhodli jste se dát šanci TikToku a spustit svou první kampaň? Stále ale váháte, jak kampaň nastavit, aby byla co možná nejefektivnější? My Vám poradíme!
12. 4. 2024
ALT
Moc písma: Jak fonty formují vaši reklamu a vaši značku?
Ve světě marketingu je každý detail důležitý, a to včetně volby správného fontu. Tento často přehlížený, ale mimořádně silný nástroj, má schopnost ovlivnit vnímání reklamy. A jak?
29. 3. 2024
ALT
Jak GA4 využívají umělou inteligenci?
GA4 integrovaly do svého nastavení pokročilé funkce založené na umělé inteligenci. Pojďte se podívat, jak je můžete využít i pro optimalizaci vašich kampaní.
28. 3. 2024
ALT
Nová generace sociálních sítí. Co je Threads?
Má vůbec šanci v Evropě, potažmo v tuzemsku, uspět další sociální síť na tak již přehlceném trhu online platforem?
27. 2. 2024
ALT
X zavádí audio a videohovory i pro Androidy
Již v srpnu Elon Musk avizoval spuštění audio a videohovorů na sociální síti X (dříve Twitter). Pojďte si o tom přečíst i u nás na blogu.
30. 1. 2024
ALT
Zdravé tělo i duch v současné online době. Realita nebo utopie?
Existuje v dnešní digitální době nějaký recept, jak ochránit psychické i fyzické zdraví nejen svých ratolestí, ale i to své?
7. 12. 2023