A/B testování v online marketingu

8. 4. 2022

Metoda A/B testování je u nás v Performiu asi nejvyužívanější. Klientům nejčastěji vytváříme a spravujeme výkonové kampaně, a tak musíme zjišťovat, jaké bannery jsou pro kampaň nejlepší.

Jako u každého projektu, tak i u testování je potřeba si v začátku uvědomit pár věcí: co testujeme, co očekáváme, že testem zjistíme a jaké jsou předpokládané výsledky. Po provedení testu už jen zhodnotíme, jestli se naše předpoklady potvrdily, nebo vyvrátily.

Ze zkušeností s A/B testováním často zjistíme, že bannery, které se nám nebo klientovi líbily nejvíce, se tak úplně nelíbily naší cílové skupině uživatelů. Takže nic hned z kraje testování nezavrhujte, společnost se vyvíjí, trendy se mění a co bylo in minulý měsíc, tak nemusí platit teď 😊

Pro správné fungování testu je nutné zajistit, aby:

·        se oba bannery, tedy A i B, zobrazovaly v poměru 50:50,

·        oba bannery běžely ve stejných dnech,

·        změn v B oproti A bylo tak akorát, aby se dalo zjistit, proč vycházel lépe/hůře,

·        bannery běžely po dobu 1, lépe 2 týdnů,

·        si bannery zobrazil dostatečný počet návštěvníku,

·        byl zajištěn dostatečný počet impresí.


Pak se můžete pustit do testování například toho, jestli uživatelé častěji klikají na banner s červeným nebo modrým CTA, jestli je úspěšnější banner s textovým sdělením na levé nebo pravé straně, která grafika na banneru nejlépe koresponduje s jeho sdělením a další. Všechny tyto skutečnosti se hodnotí na základě metrik. Jedná se například o to, který banner má lepší ROI, konverzní poměr či CTR. Více o těchto metrikách si můžete přečíst v našem slovníčku, který pravidelně aktualizujeme. Odkaz naleznete zde.

Jak už je nastíněno výše, tak k vyhodnocení úspěšnosti používáme měřící nástroje. Může to být například jeden z nástrojů pro měření teplotních map, o kterých jste se dočetli v jednom z předchozích článků (odkaz zde), nebo v Google Analytics, o kterých si řekneme zase v některém z dalších článků.

Stejně, jako se mění roční období a preference lidí, tak byste měli přistupovat i k A/B testování. Pokud vám například v prvním testu vyšlo lépe fungující žluté pozadí, tak to neznamená, že už budete používat jen žluté pozadí. Musíte se vyhnout bannerové slepotě a upoutat zase něčím jiným. Tak jednou za čas zkuste otestovat třeba jinou barvu pozadí banneru, nebo jinou barvu CTA a uvidíte sami, jaké budete mít výsledky 😊

A co když jsou výsledky obou bannerů srovnatelné?

No i to se může stát a ne zřídka. Můžete nechat běžet oba bannery, nebo se pro jeden rozhodnout, nebo vytvořit třetí úplně jiný a snažit se o to, aby byl ještě lepší než 2 předchozí a měli jste tak jasno 😉


ALT
Jak nastavit svou první kampaň na TikToku
Rozhodli jste se dát šanci TikToku a spustit svou první kampaň? Stále ale váháte, jak kampaň nastavit, aby byla co možná nejefektivnější? My Vám poradíme!
12. 4. 2024
ALT
Moc písma: Jak fonty formují vaši reklamu a vaši značku?
Ve světě marketingu je každý detail důležitý, a to včetně volby správného fontu. Tento často přehlížený, ale mimořádně silný nástroj, má schopnost ovlivnit vnímání reklamy. A jak?
29. 3. 2024
ALT
Jak GA4 využívají umělou inteligenci?
GA4 integrovaly do svého nastavení pokročilé funkce založené na umělé inteligenci. Pojďte se podívat, jak je můžete využít i pro optimalizaci vašich kampaní.
28. 3. 2024
ALT
Nová generace sociálních sítí. Co je Threads?
Má vůbec šanci v Evropě, potažmo v tuzemsku, uspět další sociální síť na tak již přehlceném trhu online platforem?
27. 2. 2024
ALT
X zavádí audio a videohovory i pro Androidy
Již v srpnu Elon Musk avizoval spuštění audio a videohovorů na sociální síti X (dříve Twitter). Pojďte si o tom přečíst i u nás na blogu.
30. 1. 2024
ALT
Zdravé tělo i duch v současné online době. Realita nebo utopie?
Existuje v dnešní digitální době nějaký recept, jak ochránit psychické i fyzické zdraví nejen svých ratolestí, ale i to své?
7. 12. 2023